Rehberler ve İpuçları

Muhabbet Kuşum Uçamıyor, Ne Yapmalıyım?

‘Muhabbet kuşum uçamıyor’ sorgulaması sık sık yapılır. Muhabbet kuşunun uçmaması bazı durumlarda normal karşılanırken bazı durumlarda ise problemlerin belirtisi olabilir. ‘Muhabbet kuşum uçamıyor’ derdinden mustarip olanlar için bu duruma farklı yanıtlar verilebilir. Uçamama durumu kuşun yorgun olmasından ya da henüz yeni ortama adapte olamamasından kaynaklanabilir. Buna ek olarak bu durum, muhabbet kuşunun hasta olmasından da kaynaklanır. Bu yüzden muhabbet kuşunuzu ve ortamı iyi bir şekilde gözlemleyerek sorun kuşun hastalanmasından kaynaklanıyorsa veteriner hekiminiz ile görüşmeniz gerekir.

Muhabbet Kuşunun Uçamamasının Nedenleri Nelerdir?

Muhabbet kuşunun uçamamasının nedenleri başlıca şunlardır:

  • Ortama Adapte Olamaması

Birçok kişi yeni sahiplendikleri muhabbet kuşunu eve getirdikten sonra kuşun uçmak istemediğini fark eder. Bu durum oldukça normaldir çünkü kuşlar da tıpkı kedilerin yeni geldikleri evde saklanma huyları gibi yeni bulundukları ortamda çekingen davranma huylarına sahiptirler. Bu yüzden yeni sahiplendiğiniz muhabbet kuşunun uçmaması durumunda ona baskı yapmamanız ve biraz zaman tanımanız gerekir.

  • Yorgun Olması

Muhabbet kuşları da tıpkı diğer hayvanlar ve insanlar gibi yoruldukları zaman hareket etmeyebilirler. Bu yüzden muhabbet kuşunuzun çok hareketli olduğu bir günün sonunda kafesten çıkmasına rağmen uçmak istemeyebilir. Bu durumda muhabbet kuşunuza dinlenebileceği sessiz ve çok ışıklı olmayan bir alan tanımanız gerekir. Kuşunuzu yorgun olmasına rağmen uçmaya zorlarsanız bu durum, uçarken problem yaşamasına ve düşmesine yol açabilir.

  • Vücudunun Uyuşması

Muhabbet kuşları uzun süre boyunca hareket etmezse uyuşma problemi yaşayan hayvanlardır. Bu yüzden uzun zamandır serbest kalmamış ya da hastalık gibi çeşitli nedenlerden uçamamış olan muhabbet kuşlarının uyuşma probleminden dolayı uçmamaları normaldir. Bu durumda muhabbet kuşunuza uyuşma probleminin geçmesi için zaman tanımalı ve küçük oyun hareketleri ile uyuşmasının geçmesini sağlamalısınız.

  • Psikolojik Problemler

Muhabbet kuşları da tıpkı insanlar ve diğer hayvanlar gibi psikolojik problemler yaşayabilirler. Özellikle de sahibi tarafından kötü muamelelere kalan muhabbet kuşları, hareket etme konusunda da problem ya da isteksizlik yaşayabilirler. Buna ek olarak muhabbet kuşu ile beraber yaşayan diğer kuşlar ya da ortamdaki gürültü gibi stres edici faktörler de kuşun psikolojisinin bozulmasına ve uçma gibi fiziksel eylemlerde sorun yaşamasına yol açabilir.

  • Fiziksel Hastalıklar

Kuşlar da tıpkı insanlar ve diğer hayvanlar gibi fiziksel olarak hastalıktan dolayı acı ya da ağrı yaşadıkları zamanlarda hareket edemeyebilirler. Bu yüzden kuşunuz hastalıklardan dolayı uçamayabilir. Bu durumda veteriner hekim ile görüşerek muhabbet kuşunuzun hastalığına uygun bir tedaviye başlamalı ve iyileşme sürecinde onu uçması için zorlamamalısınız.

  • Uygun Olmayan Ortam

Muhabbet kuşunuz, uçmalarına uygun olmayan ortamlarda durumu fark ederek uçmaktan çekinebilir. Örnek olarak kuşun çevresinde ona zarar vereceğini düşündüğü kedi gibi bir hayvan ya da travma yaşadığı bir hayvan varsa muhabbet kuşu uçmaktan çekinerek kafesinde saklanabilir. Buna ek olarak kuşunuz çok kirli bir havanın söz konusu olduğu bir ortamda da kirli hava ile temas etmemek için uçmayabilir.

Muhabbet Kuşu Uçmayı Unutur Mu?

Muhabbet kuşunun uçmayı unutması, ekstrem durumlarda söz konusu olabilir. Muhabbet kuşları için uçmak, refleks olan davranışlardan bir tanesidir. Bu yüzden bir muhabbet kuşunun uçmayı öğrenememesi ya da unutması gibi bir durum pek de söz konusu olamaz. Ancak, travma gibi çeşitli nedenlerden dolayı beyin sarsıntısı geçiren muhabbet kuşlarının uçmayı unutması söz konusu olabilir. Bu durumda kuş tedavi edilmeli ve hareket edilmesi için zorlanmamalıdır.

Muhabbet Kuşu Sahibini Özler Mi?

Muhabbet kuşunun sahibini özlemesi mümkündür. Muhabbet kuşları da tıpkı kediler gibi evcil hayvanlarla aynı şekilde sahiplerini özleyebilirler. Özellikle de sahibi ile arasında iyi bir iletişim bulunan muhabbet kuşu sahibi evde yokken onu özler ve endişelenir.

Ayrıca bakınız: Köpeğimin Gözü Kanlandı, Ne Yapmalıyım?

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu